Sähköpula syntyy, kun sähkön tuotto ei vastaa kulutusta. Sähköpulan ehkäisemiseen voi osallistua säästämällä sähköä ja on hyvä ennakoida kuinka tulla selviämään pitkittyneistä sähkökatkoksista
Sähköä on koko ajan tuotettava ja kulutettava yhtä paljon. Sähköpula tarkoittaa tilannetta, jossa sähköä käytetään enemmän kuin sitä tuotetaan ja tuodaan. Sähköpulassa viimeinen vaihtoehto sähköjärjestelmän tasapainon ylläpitämiseksi, on tehdä hallittuja suunniteltuja sähkökatkoja. Tällaiset katkot kestävät kerrallaan noin kaksi tuntia ja niitä kierrätetään asiakkaiden välillä. Hallituilla kiertävillä katkoilla pyritään välttämään koko Suomen laajuinen mahdollisesti pitkäkestoinen sähköjen katkeaminen. Sähköpulatilanne voi olla myös toistuva.
Sähköpulan varalle on suunnitelmat ja toimintaa on harjoiteltu. Sähköpulan sattuessa tilanne on ammattilaisten hallinnassa.
Sähköpulan riskiä kasvattaa pitkäkestoinen kylmä, tuuleton pakkasjakso, sekä häiriöt sähkön tuotannossa tai siirrossa. Sähköntarve on yleensä suurimmillaan arkiaamuina klo 7-9 ja alkuiltaisin klo 16-18. Kun sähköpulan riski tiedetään ennalta, siitä kerrotaan esimerkiksi uutisissa. Jos sähköpulatilanne syntyy yllättäen, esimerkiksi vian vuoksi, ei siitä aina ole mahdollista tiedottaa etukäteen. Ennakkotiedottamiseen pyritään aina, kun se on mahdollista.
Mahdollisessa sähkökatkos tilanteessa tulee se näkymään laajasti ja valtakunnallisesti. Pyrimme mahdollisuuksien mukaan ilmoittamaan asiakkaille mahdollisesta sähkökatkoksesta
Kysymyksiä ja vastauksia osion löydät verkkosivuiltamme: Usein kysytyt kysymykset – Imatran Seudun Sähkö (issoy.fi)
Miten voimme varautua kotona sähköpulaan?
Sähkökatkoja voi tulla myös muista syistä kuin sähköpulasta, esimerkiksi myrskyn kaataessa puita sähkölinjoille tai laitevian seurauksena. Kaikkien tulee olla varautuneita lyhyisiin sähkökatkoihin. Lisätietoa varautumisesta saa esimerkiksi osoitteesta: https://72tuntia.fi/
Kohdatessamme sähköpulan sähköverkosta on kytkettävä osa kulutuksesta irti, jotta järjestelmä pysyy toiminnassa. Jotta pääsisimme sähköpula tilanteesta pois, vaatisi se kahden tunnin mittaisten sähkökatkojen kierrättämistä koko Suomessa. Yhdessä talkoo voimin koko Suomen tulee säästää sähköä, jotta voimme parhaamme mukaan ehkäistä sähköpulaa.
Olemme aikaisemmin kirjoittaneet jutun sähkökatkoksiin varautumisesta, josta voit katsoa vinkkejä sähkönsäännöstelyyn varautumiseen. Pääset lukemaan tämän jutun tästä.
Kuinka yhteisvoimin voimme säästää sähköä?
Sähköpulan syntymiseen voit vaikuttaa vähentämällä sähkönkäyttöäsi. Erityisen tärkeää on vähentää sähkönkäyttöä sellaisina ajankohtina, kun on ennakkoon tiedotettu kohonneesta sähköpulan mahdollisuudesta.
Tällä hetkellä on menossa valtakunnallinen kampanja, mikä kulkee nimellä Astetta Alemmas. Olemme mukana kampanjassa ja kampanjan aikana haluamme jakaa tietoa ja vinkkejä sähkön säästämisestä. Haluamme huolehtia asiakkaistamme ja siksi koemmekin tärkeäksi osallistua mukaan kampanjaan. Astetta Alemmas kampanjalla pyritään saamaan koko Suomi mukaan talkoisiin vähentämään sähkön kulutusta. Kehotamme kaikkia tutustumaan heidän kokoamiin säästövinkkeihin ja ottamaan sopivimmat vinkit käyttöön.