Sähkölaskun tiedot

Sähkölaskun sisältö on määritelty laissa. Sähkölaskun lukemiseen saat apua sähkölaskutulkistamme, joka kertoo tarkemmin sähkölaskun sisällöstä.

Sähkönkäytön vertailutiedot

1. Kesämökki, kulutusta vain kesäisin, pääsulake 3x25A, sähkön käyttö 1 000 kWh/vuosi

2. Kerrostalohuoneisto, pääsulake 1x25A, sähkön käyttö 1 500 kWh/vuosi

3. Kerrostalohuoneisto, pääsulake 3x25A, sähkön käyttö 2 500 kWh/vuosi

4. Pientalo, ei sähkölämmitystä, 3x25A, sähkön käyttö 5 000 kWh/vuosi

5. Energiatehokas pientalo, sähkölämmitys, pääsulake 3x25A, sähkön käyttö 10 000 kWh/vuosi

6. Pientalo, suora sähkölämmitys, käyttöveden lämmitys yösähköllä, pääsulake 3x25A, sähkön käyttö 16 000 kWh/vuosi

7. Pientalo, varaava sähkölämmitys, pääsulake 3x25A, sähkön käyttö 19 000 kWh/vuosi

8. Ulkovalaistus, hämäräkytkin, pääsulake 3x35A, sähkön käyttö 34 000 kWh/vuosi

9. Maatalous, karjatalous, pääsulake 3x35A, sähkön käyttö 42 000 kWh/vuosi

10. Liike-elämä, lyhyet aukioloajat, kiinni viikonloppuisin, pääsulake 3x63A, sähkön käyttö 50 000 kWh/vuosi

11. Teollisuus, 1-vuoro, pääsulake 3x160A, sähkön käyttö 180 0000 kWh/vuosi

12. Liike-elämä, pitkät aukioloajat, auki viikonloppuisin, pääsulake 3x400A, sähkön käyttö 600 000 kWh/vuosi

13. Teollisuus, 1-vuoro, KJ-liittymä, sähkön käyttö 1 000 000 kWh/vuosi

T4 Teollisuus, 3-vuoto, KJ-liittymä, sähkön käyttö 6 000 000 kWh/vuosi

Luettelon lähde: Energiavirasto

Kysymyksiä laskutuksesta

Sähkön hinta muodostuu sähkön siirtopalvelusta ja sähköenergian myynnistä. Sekä sähkönsiirron että sähkönmyynnin osiot jakautuvat edelleen kiinteään perusmaksuun (euroa/kk) ja kulutuksen mukaiseen energiamaksuun (snt/kWh). Hintoihin lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero. Lisäksi siirtoyhtiö perii voimassaolevat sähköverot ja huoltovarmuusmaksut.

Lasku voi perustua osittain tai kokonaan arvioituihin mittaustietoihin.

Sähkölaskutulkista näet kuinka luet sähkölaskuasi.

Sähkölämmittäjän sähkön hinnan muodostuminen (Lähde: Energiamarkkinavirasto)

Sähköveroa maksetaan sähkön kulutuksesta. Vero muodostuu sähkön valmisteverosta ja huoltovarmuusmaksusta. Sähköveromalli on kaksiportainen ja perustuu Lakiin sähkön ja eräiden polttoaineiden valmisteverosta (1260/96). Sähköverkkoyhtiö laskuttaa sähköveron asiakkaalta siirtomaksun yhteydessä. Veron osuus välitetään edelleen valtiolle.

Sähkönkäyttäjät jaetaan kahteen veroluokkaan kulutuskohteesta riippuen:

  • Sähköveroluokka 1: Yksityistaloudet, maa- ja metsätalous, rakentaminen sekä palvelutoiminta (kaikki muu sähkönkulutus paitsi sähköveroluokassa 2 mainittu)
  • Sähköveroluokka 2: Valmistavaa teollisuutta harjoittavat teollisuusyritykset ja kasvihuoneviljelytilat

Uuden asiakastietojärjestelmän myötä Imatran Seudun Sähkö siirtyi aikasarjalaskutukseen. Näin vastaamme toimialan uusiin vaatimuksiin sähkön mittaustietojen suhteen. Aiemmin sähkönkulutus laskettiin sähkömittarin ilmoittaman lukeman perusteella; uutta lukemaa verrattiin edellisen kuukauden lukemaan ja erotuksena saatiin kulutetun sähkön määrä. Nykyisellä menetelmällä laskutus perustuu entistä tarkempiin mittaustietoihin. Sähkömittarilta luetaan aikasarja eli 24 tunnin mittaustiedot siten, että jokaiselle tunnille on oma sähkönkulutustieto. Laskulla on näkyvissä näiden tuntikulutustietojen summa.

Vaikka et käyttäisikään sähköä talviaikaan, joutuu sähköyhtiö huolehtimaan, että asiakkaan sähkönsaanti on aina tarvittaessa varmistettu. Sähköverkkopalveluiden ylläpitämisessä on suurin osa kustannuksia, jotka eivät riipu asiakkaiden sähkönkäytön määrästä vaan sähköverkon jatkuvasta kehittämisestä ja ylläpidosta. Näitä kustannuksia katetaan kiinteällä perusmaksulla.

Sähkön siirrosta maksetaan aina sille yhtiölle, joka ylläpitää sähköverkkoa asuinpaikkakunnallasi. Jos ostat sähkön muulta kuin paikalliselta sähkönmyyjältä, saat erilliset laskut sähkön siirtopalvelusta ja myynnistä. Tällöin laskutuskaudet voivat myös poiketa toisistaan.

E-lasku on pankkien kehittämä, kuluttajille tarkoitettu lasku, jonka laskuttaja, esimerkiksi Imatran Seudun Sähkö Oy, toimittaa sähköisesti suoraan asiakkaan verkkopankkiin. E-laskun käyttö on helppoa – sinun ei tarvitse itse näppäillä laskun tietoja vaan voit hyväksyä laskun maksuun napin painalluksella. Näin voit välttyä myös näppäilyvirheiltä eikä lasku katoa postissa. Laskut arkistoituvat verkkopankkiin ja halutessasi voit myös tallentaa sen omalle tietokoneellesi.

Kun haluat tehdä e-laskusopimuksen suoraan verkkopankkiin, toimi näin:

  1.  Ota uusimmasta laskusta viitenumero ylös
  2.  Kirjaudu verkkopankkiin
  3.  Valitse verkkopankissa uusi e-laskusopimus
  4.  Anna laskuttajan nimi (Imatran Seudun Sähkö Oy)
  5.  Yksilöintitieto on laskun viitenumero
  6.  Valitse pankin tarjoamat lisäpalvelut
  7.  Vahvista e-laskusopimus

Jatkossa tulet saamaan laskusi e-laskuna suoraan verkkopankkiin. Tarkat tiedot e-laskun käyttöönotosta löydät oman pankkisi sivuilta.

Katso opastusvideo e-laskun käytöstä: https://www.youtube.com/watch?v=l8gxPTEUIpo

Suoramaksu on helppo tapa maksaa laskusi automaattisesti, jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää verkkopankkia/e-laskua. Suoramaksun voit tilata oman pankkisi kautta sellaisilta laskuttajilta, jotka tarjoavat tätä laskutusvaihtoehtoa.

Tilattuasi suoramaksun oman pankkisi kautta saat laskuttajalta kirjeitse laskun, joka toimii tiedoksiantona tulevasta maksusta. Summa veloitetaan tililtäsi automaattisesti ilmoitettuna eräpäivänä. Näet maksut tiliotteeltasi.

Meillä on käytössä sähköinen posti­laa­tikko Kivra, johon voit vastaanottaa laskumme digitaalisesti ilman lisäkuluja. Kun rekis­te­röidyt palveluun, lähetämme Kivraan ne laskut, jotka olet aiemmin saanut postitse. Laskut saapuvat nopeammin ja sinulle jää enemmän maksuaikaa. Voit käyttää Kivraa joko netti­se­lai­mella tai ladata sen puheli­meesi sovel­lus­kau­pastasi. Lue lisää kivra.fi.

Emme veloita paperilaskun lähettämisestä. Suosittelemme kuitenkin ympäristöystävällisen e-laskun käyttöä.

Osassa sähkösopimuksistamme saa alennusta perusmaksusta, jos käytössä on sähköinen lasku eli e-lasku tai sähköpostilasku.

Arkistoimme kaikki sähkölaskusi ja voit halutessasi selata laskuja Wattis-palvelussa.

Jos käytät e-laskua, löydät maksetut e-laskut myös oman pankkisi verkkopankin arkistosta, jossa niitä säilytetään tyypillisesti kahden vuoden ajan maksutta.

Imatran Seudun Sähkö -konserni aloitti yhteistyön Ropo Oy:n (ent. Ropo Capital Oy) kanssa 8.2.2016 alkaen. Tämä tarkoittaa, että Ropo Oy huolehtii erääntyneiden laskujen perinnästä ensimmäisestä maksumuistutuksesta alkaen. Maksumuistutus- ja perintäkirjeistä käy selkeästi ilmi, mistä laskusta on kyse ja mihin ongelmatilanteissa voi ottaa yhteyttä.

Muutoksella tehostetaan asiakaspalvelua laskutukseen liittyvissä asioissa ja lisätään maksujärjestelyihin liittyviä palveluja. Tavoitteena on, että asiakkaamme voivat sopia erääntyneen maksun hoitamisesta yhdellä yhteydenotolla, myös iltaisin ja lauantaisin. Pidempien palveluaikojen lisäksi Imatran Seudun Sähkö -konsernin asiakkaat saavat Ropon asiakasneuvojilta apua ja opastusta maksuongelmien ratkaisemiseksi.

Maksuneuvonta laskuihin ja maksamiseen liittyvissä asioissa:

  • puh. 09 2315 0463, ma–pe 8–20, la 10–15, puhelun hinta on normaali paikallis- tai kaukopuhelumaksu

Uuden asiakastietojärjestelmän myötä Imatran Seudun Sähkö siirtyi aikasarjalaskutukseen. Näin vastaamme toimialan uusiin vaatimuksiin sähkön mittaustietojen suhteen. Aiemmin sähkönkulutus laskettiin sähkömittarin ilmoittaman lukeman perusteella; uutta lukemaa verrattiin edellisen kuukauden lukemaan ja erotuksena saatiin kulutetun sähkön määrä. Nykyisellä menetelmällä laskutus perustuu entistä tarkempiin mittaustietoihin. Sähkömittarilta luetaan aikasarja eli 24 tunnin mittaustiedot siten, että jokaiselle tunnille on oma sähkönkulutustieto. Laskulla on näkyvissä näiden tuntikulutustietojen summa.

Lisätietoja energiaa käyttävien laitteiden energiatehokkuutta parantavista toimenpiteistä ja energiavalvonnan yhteystiedot löydät Motivan verkkosivuilta: www.motiva.fi

Sähkönkäytön vertailutiedot tyyppikäyttäjittäin löydät Energiaviraston verkkosivuilta: www.energiavirasto.fi

Voit vertailla vähittäismyyjien tarjoamia sähkönmyyntisopimuksia energiaviraston ylläpitämältä sähkönhinta.fi -vertailusivustolta.

Tietoa laskutukseen liittyvistä riitojenratkaisumenettelyistä saat osoitteista www.kuluttajaneuvonta.fi ja www.kuluttajariita.fi.