Sähkölaskutulkki

Sähkölaskutulkki kertoo sähkölaskun sisällöstä.

Sähkölaskuja on kahdenlaisia: arviolaskuja ja lukemalaskuja.

Arviolasku perustuu sähkön kulutusarvioon, lukemalasku perustuu sähkömittarin lukemaan.

Myös arviolaskutuksessa lopullinen laskutus perustuu mittarilukemaan. Arviolaskuilla laskutettu euromäärä vähennetään mittarinluennan jälkeen tehtävässä lukemalaskussa laskun loppusummasta. Erotus veloitetaan asiakkaalta, jos laskutettavaa jää, tai hyvitetään asiakkaalle, jos arviolaskut ovat olleet todellista suurempia.

 1. Laskun tunnistetiedoista näet asiakasnumerosi ja toimituskohteen osoitteen, jota laskutus koskee. Jos samalla laskulla on useampi toimituskohde, näkyvät osoitetiedot laskun erittelysivulla. Asiakasnumero helpottaa asiointia sähköyhtiön kanssa. Asiakasnumeron perusteella asiakkaan tiedot löytyvät helposti tietojärjestelmästä. Asiakasnumeroa tarvitset myös Wattis-palveluun kirjautumisessa.
 2. Laskutusjakso, jolta sähkönkäyttösi laskutetaan. Sähkönkäyttö on eritelty verkkopalvelumaksuihin ja käyttämääsi sähköenergiaan. Tarkemman erittelyn löydät laskun kääntöpuolelta.
 3. Sähkön verkkopalvelumaksut yhteensä sisältäen sähköveron ja arvonlisäveron. Toisella sivulla on eritelty tarkemmin mistä tämä summa koostuu.
 4. Sähkön myynnin maksut yhteensä sisältäen arvonlisäveron. Tämä osuus sähkölaskusta on kilpailun piirissä. Toisella sivulla on esitetty tarkemmin mistä tämä summa koostuu.
 5. Etusivun alareunasta löydät laskun maksutiedot: viitenumeron, viimeisen maksupäivän ja loppusumman. Käytä aina laskua maksaessasi viitenumeroa. Näin varmistat, että maksu kohdistuu oikein.
 6. Verkkopalvelumaksun erittely toteutuneen kulutuksen mukaan. Verkkopalvelumaksun hinta muodostuu verkkopalvelutuotteesta riippuen perusmaksusta (€/kk), yhdestä tai kahdesta siirtomaksusta (snt/kWh) ja sähköveroista (snt/kWh). Sähkön verkkopalvelumaksuilla katetaan sähköverkon rakentamis- ja ylläpitokustannuksia sekä asiakaspalvelu, mittaus ja viankorjaus. Sähkövero on valtion määrittelemä ja keräämä sähkövero.
  • Sulakkeen koko vaikuttaa perusmaksujen suuruuteen
  • Sähkönkäyttäjät jaetaan kahteen veroluokkaan kulutuskohteesta riippuen. Lue sähköverosta täältä.
 7. Sähköenergian myyntihinnan erittely toteutuneen kulutuksen mukaan. Myyntihintaan kuuluvat energiamaksu (snt/kWh) ja perusmaksu (€/kk).
 8. Sopimusnumero, jonka tarvitset kirjautuessasi Wattis-palveluun. Jos sinulla on vain verkkopalvelusopimus kanssamme, löydät sopimusnumeron kohdasta 9.

 9. Sopimusnumero, jos sinulla on vain verkkopalvelusopimus. Tarvitset sopimusnumeroa kirjautuessasi Wattis-palveluun.

 10. Jos olet valinnut sopimukseesi lisätuotteena Vuoksi-takuun, näkyy veloitus tässä kohtaa. Vuoksi-takuun voit valita minkä tahansa tarjoamamme sähkösopimuksen lisäksi tehden siitä ekologisemman vaihtoehdon. Tuote sopii niin kuluttajille kuin yrityksillekin, jotka haluavat pienentää hiilijalanjälkeään ja panostaa ympäristöystävällisiin ratkaisuihin.

  • Kuluttaja-asiakkaalle 1,10 €/kk, josta lahjoitetaan 10 senttiä kuukaudessa Vuoksen vesialueen ja ympäristön hyväksi.