Spot Pörssisähkö – Markkinan mukaan muuttuva hinta

Spot-tuotteessa sähkön hinta seuraa sähkömarkkinoiden heilahduksia. Pörssisähkön markkinahinta voi vaihdella voimakkaasti vuoden aikana, jopa vuorokauden ja tuntien aikana. Sähkön hintakehitystä seuraamalla voit kohdistaa sähkönkäyttöäsi edullisemmille tunneille ja pienentää sähkölaskuasi.

Mikä vaikuttaa pörssisähkön hintaan?

Pörssisähkön hinta muodostuu sähköpörssissä kysynnän ja tarjonnan mukaan, eli samalla periaatteella kuin missä tahansa muussa raaka-ainepörssissä. Sähkön tuottajat antavat päivittäin Nord Pooliin tarjouksen, millä hinnalla he ovat valmiita myymään sähköä kullakin tunnilla. Sähkön ostajat puolestaan ilmoittavat hinnan, jolla ovat valmiita ostamaan sähköä. Tarjousten kohdatessa kauppa syntyy, ja sähkön spot-hinta määräytyy. Sähköpörssi on paikka, jossa sähkön tuottaja saa sähkölleen aina parhaan hinnan ja josta sähkön ostaja voi hankkia sähköä kaikkein edullisimpaan hintaan. Kuluttajalle sähkön lopullinen hinta muodostuu spot-hinnasta, sähkönmyyjän marginaalista ja arvonlisäverosta.

Pörssisähkön hintaan vaikuttavat monet eri tekijät. Kun kysyntää on paljon, myös sähkön hinta nousee. Samalla tavalla kysynnän ollessa vähäistä (esimerkiksi yöllä), on sähkö halvempaa. Sääolosuhteet, globaali taloudellinen tilanne sekä voimalaitosten huoltokatkot vaikuttavat myös sähkön hintaan.