Energiapalvelut

Energiapalvelut-yksikkö vastaa konsernin sähköenergian mittauksesta ja laskutuksesta, sähkökaupasta ja riskienhallinnasta sekä IT- ja kehitystoiminnoista. Energiapalvelut tuottaa lisäksi tukipalveluita konsernin muille yksiköille muun muassa back office -toimintojen muodossa.

Strategiset uudistukset

Energiapalveluille vuosi 2024 oli monien uudistusten aikaa. Jalkautimme edellisen vuoden strategiatyön tulokset toimintaan muun muassa organisaatiomuutosten sekä erilaisten prosessi- ja toimintamalliuudistusten kautta. Rakenteellisista uudistuksista sähkökaupan ja riskienhallinnan eriyttäminen myynnistä sekä IT- ja kehitystoimintojen yhdistäminen omaksi tiimikseen vaikuttivat merkittävimmin toimintaan. Muutokset luovat tiimeille entistä paremmat edellytykset keskittyä ydintekemiseen sekä tukevat toiminnan jatkuvuutta ja luontaisten synergioiden syntymistä pidemmällä aikavälillä.

Mittaus- ja laskutuspalvelut

Mittauspalveluiden puolella jatkoimme vuonna 2023 tehtyjä uudelleenjärjestelyjä. Järjestelmäpuolella merkittävin muutos oli uuden etäluentapalvelun käyttöönotto. Tämän ohessa vanhimman sukupolven energiamittarit ja niiden etäluentaan käytetyt järjestelmät poistuivat käytöstä. Jatkossa koko mittaustietojen toimitusketju etäluennasta laskutukseen asti tulee pitkälti automatisoituina palveluina. Päivitimme lisäksi mittauspalveluiden prosesseja ja työnkuvia vastaamaan muuttuneita toimintamalleja ja tarpeita.

Uudet etäluenta- ja mittaustiedon hallintapalvelut sekä näitä tukemaan suunnitellut toimintamallit takaavat jatkossa kustannustehokkaan, luotettavan ja ajantasaisen mittaustietojen toimituksen loppukäyttäjien tarpeisiin. Näin pystymme jatkossa vastaamaan paremmin nopeasti kehittyvän toimintaympäristön sekä lakien ja asetusten tiukkeneviin vaatimuksiin.

Uudet etäluenta- ja mittaustiedon hallintapalvelut ovat parantaneet tiedon laatua ja vähentäneet manuaalisten työvaiheiden määrää. Palvelujen käyttöönotto helpottaa myös merkittävästi toimintaympäristön ja sähkömarkkinoiden muutoksiin vastaamista, kuten varttitaseeseen siirtymistä. Lisäksi mittauspalveluiden kehitykseen ja operointiin tarvittavien omien resurssien määrä on vähentynyt oleellisesti uusien etäluenta- ja mittaustiedon hallintapalveluiden myötä.

AMR2-mittarinvaihdot ja varttimittaukseen siirtyminen

Jatkoimme uuden sukupolven AMR2-energiamittareiden vaihtoa aiemmin aloitetun massavaihtoprojektin piirissä. Vuoden 2024 aikana vaihdoimme kokonaisuudessaan yli 2400 mittaria, minkä myötä AMR2-projektin ensimmäinen osa valmistui aikataulun mukaisesti lokakuussa. Vuoden lopulla käynnistimme projektin seuraavan vaiheen, kun mittarointitiimi aloitti kerros- ja rivitaloissa yleisesti käytettyjen RS-mittareiden vaihtamisen. Nämä asennukset jatkuvat vuoden 2025 ajan ja käsittävät yhteensä lähes 9000 energiamittarin vaihdot.

AMR2-projektin ensimmäisen vaiheen valmistumisen myötä kaikki asiakkaidemme sähköenergian mittaukset ovat nyt varttimittauksessa tai varttimittauskyvykkyydellä varustettuja. Tavoitteena on siirtyä varttimittauksen käyttöön loppujenkin käyttöpaikkojen osalta vuoden 2025 aikana, kun saamme tehtyä etäluenta- ja mittaustiedon hallintajärjestelmiin tätä varten tarvittavat päivitykset. Lain asettama takaraja loppujen tuntimittauslaitteistojen päivittämiselle varttimittaukseen on vuoden 2028 lopussa.

IT ja kehitys

Vuoden alussa konsernin IT-hallinto siirtyi Energiapalvelut-yksikön alle. Näin muodostunut IT- ja kehitystiimi vastaa jatkossa konsernin IT-palveluiden tuottamisesta sekä kehitystyön koordinoinnista. Tämä mahdollistaa IT-puolen vaatimusten ja tarpeiden huomioimisen entistä varhaisemmassa vaiheessa kehitystoimintaa. Muutos tukee konsernin strategian mukaisia tavoitteita edistää digitalisaatiota, luoda jatkuvuutta ja hyödyntää synergioita konsernin IT-palveluiden tuotannossa.

Teimme vuoden aikana aktiivista kehitystä lukuisien eri teemojen ympärillä. Toimintamallien ja työkalujen modernisointi oli yksi vuoden keskeisimmistä agendoista, joissa digitalisaation tarjoamat mahdollisuudet ja tiedolla johtaminen nousevat keskiöön. Digitalisaation tarjoamien mahdollisuuksien systemaattiseksi kartoittamiseksi ja edistämiseksi veimme konsernissa läpi Digitalisaation tiekartta -hankkeen. Sen tuloksena syntyi yksityiskohtainen nykytilakuvaus organisaation prosesseista ja järjestelmistä, yhteinen näkemys näiden keskeisimmistä kehitystarpeista sekä aikataulutettu suunnitelma tarvittavien kehitystoimien läpivientiin.

Digitalisaation tiekartta -hankkeen ohella veimme vuoden aikana läpi lukuisia pienempiä kehitysprojekteja sekä rakensimme konsernin uutta BI-raportointia. Raportoinnin kehittämisessä keskityimme ensivaiheessa talouden sekä yritys- ja kuluttajamyynnin tarpeisiin. Jatkamme hanketta vuoden 2025 ajan verkkoliiketoiminnan, sähkökaupan ja mittauspalveluiden raportoinnin kehittämisellä. BI-hanke on edennyt suunnitelman mukaisesti, ja se tarjoaa jatkossa entistä parempia työkaluja muun muassa tulostoteutumien reaaliaikaiseen seurantaan sekä erilaisiin tiedolla johtamisen tarpeisiin.

Osana kehitystyötä selvitimme suurten sähköenergiavarastojen tarjoamia liiketoimintamahdollisuuksia teettämällä diplomityön aiheesta. Diplomityössä tarkasteltiin laajasti erilaisia energiavarastojen hyödytämismahdollisuuksia niin jakeluverkon kuin sähkömarkkinoiden näkökulmasta. Diplomityön tulosten pohjalta jatkamme sähkövaraston kannattavuuslaskelmien tarkentamista sekä edelleen mahdollisen investoinnin suunnittelua. Diplomityöntekijä jatkaa työtään kehitysinsinöörin tittelillä ja vahvistaa näin kehitystyön sekä sähkökaupan ja riskienhallinnan resursseja.

Sähkökauppa ja riskienhallinta

Sähkökaupan ja riskienhallinnan osalta vuosi oli kokonaisuudessaan menestyksekäs, vaikka vuoden alun huippukorkeat sähkön hinnat aiheuttivatkin haasteita. Toistaiseksi kaikkien aikojen korkein pörssisähkön hinta saavutettiin 5.1.2024, kun sähkö maksoi klo 19–20 verollisena 235 snt/kWh. Päivän keskihintakin kipusi ennätyskorkeaksi ja oli noin 109 snt/kWh.

Osana strategisia uudistuksia järjestimme sähkökaupan ja riskienhallinnan toiminnot vuoden alussa omaksi kokonaisuudeksi Energiapalvelut-yksikön alle. Lisäksi uudistimme sähkökaupan prosesseja ja järjestelmiä monella tapaa vuoden aikana.

Uudet järjestelmät, integraatiot ja prosessien automatisointi auttoivat merkittävästi vähentämään manuaalisen työn määrää ja pienentämään inhimillisten virheiden riskiä. Raportoinnin ja analytiikan kehitys puolestaan mahdollistaa entistä reaaliaikaisemman ja tarkemman datan liiketoiminnan tarpeisiin. Tämän lisäksi sähkönmyynnin ja riskienhallinnan välisten yhteistyömallien päivittäminen auttoi selkeyttämään tiimien rooleja sekä tehostamaan toimintaa.

Vuoden aikana toteutuneista muista merkittävistä toimista voimme mainita sähkön avoimen toimittajan vaihtamisen alkukesästä sekä vuoden aikana tehdyt päivitykset kauppakanavissa. Entistä monipuolisemmat mahdollisuudet tehdä toimeksiantoja eri kauppakanavissa tuovat jatkossa varmuutta sekä kustannustehokkuutta sähkön hankintaan ja suojaustoimien toteutukseen.

Tulosten valossa sähkökaupan ja riskienhallinnan puolella vuoden aikana toteutetut muutokset näyttävät hyvin onnistuneilta. Sähkökaupan liiketulos oli selvästi budjetoitua parempi alkuvuoden ennätyskorkeista hinnoista huolimatta. Hintavolatiliteetti markkinoilla on kuitenkin kasvanut viime vuosina, minkä takia järjestelmällinen riskienhallinta on entistäkin tärkeämpää.