Kysymyksiä ja vastauksia sähköhyvityksestä

Kuka on oikeutettu sähköhyvitykseen?
Asiakas, jonka sähkönmyyntisopimuksen sähköenergian hinta ylittää 10 senttiä kilowattitunnilta, tai jolla on pörssihintaan perustuva sähkönmyyntisopimus ajalla 1.11.2022 – 31.1.2023. Sähköhyvitystä saa, jos sähköenergialaskun omavastuuosuus 90 euroa/kk ylittyy. Sähköhyvitystä ei tule niiltä kuukausilta, joilta sen määrä olisi pienempi kuin 5 euroa.

Mistä sähköhyvitys koostuu?
Sähköhyvitys koostuu sähköenergian hinnasta ja kulutuksesta. Sähkönsiirto ei kuulu sähköhyvitykseen. Sähköhyvityksen määrä on 50 % omavastuuosuuden ylittävältä osalta, kuitenkin enintään 700 euroa kuukaudessa. Pienin hyvitettävä summa on 5 euroa. Omavastuuosuus on 90 euroa kuukaudessa.

Voiko sähköhyvityksen saada rahana?
Sähköhyvityksen saa rahana vain, jos sähkösopimus on päättynyt etkä ole enää asiakkaamme.

Milloin ja miten sähköhyvitys toteutuu?
Imatran Seudun Sähkön ensimmäisen erän sähköhyvitykset näkyvät huhtikuun laskutuksessa ja loput toukokuun laskutuksessa. Toinen erä hyvitetään seuraavassa laskussa käytössä olevan laskutusrytmin mukaisesti. Jos sähköhyvitys on suurempi kuin sähköenergiasta laskutettava summa, siirtyy hyvittämättä jäänyt osuus seuraavaan laskuun.

Huhtikuun hyvityserät:

  • Laskutus 12 kertaa vuodessa: 1. hyvitys
  • Laskutus 2 kertaa vuodessa: 1. hyvitys

Toukokuun hyvityserät:

  • Laskutus 6 kertaa vuodessa: 1. hyvitys
  • Laskutus 12 kertaa vuodessa: 2. hyvitys

Heinäkuun hyvityserät:

  • Laskutus 6 kertaa vuodessa: 2. hyvitys

Mistä tietää, onko saanut sähköhyvityksen?
Sähköhyvitys näkyy eriteltynä sähkölaskussa.

Kuinka monessa erässä sähköhyvitys tehdään?
Sähköhyvitys tehdään kahdessa erässä:
Erä 1: (marraskuun kulutuksen perusteella laskutettu sähköenergia – omavastuuosuus 90 euroa) x 50 % + (joulukuun kulutuksen perusteella laskutettu sähköenergia – omavastuuosuus) x 50 %
Erä 2: 2 x (tammikuun kulutuksen perusteella laskutettu sähköenergia – omavastuuosuus 90 euroa) x 50 %

Miltä ajalta sähköhyvitys tulee?
Sähköhyvitys tulee vuoden 2022 marras- ja joulukuun ja vuoden 2023 tammikuun ajalta toteutuneesta sähköenergian hinnasta ja kulutuksesta. Laskennallisesti sähköhyvitys tulee neljää kuukautta vastaavalta ajalta, koska toisessa erässä huomioidaan kahdesti vuoden 2023 tammikuu.

Vaatiiko sähköhyvityksen saaminen toimenpiteitä asiakkaalta, jos sähköyhtiö ei ole vaihtunut?
Ei vaadi, mikäli olet pysynyt samalla sähköyhtiöllä ensimmäiseen tai toiseen erään kuuluvien tarkastelukuukausien aikana. Sähköhyvitykset menevät ennakkona nykyisille sopimuksille, mikä tulee näkymään automaattisesti toteutuvina vähennyksinä sähkölaskuissa. Tämä koskee myös tilannetta, jossa myyntisopimuksen numero on vaihtunut tai asiakkaalla on voimassa oleva sähkösopimus toisessa kohteessa.

Vaatiiko sähköhyvityksen saaminen toimenpiteitä, jos sähköyhtiö on vaihtunut?
Ilmoita tilinumerosi Ropo Capitalille vasta hyvityslaskun saatuasi, jos sähkösopimuksesi on päättynyt ulosmuuttoon tai myyjänvaihtoon, ja jos et ole enää asiakkaamme. Tällöin tilinumero tulee lähettää sähköpostitse, kirjeitse tai Ropo Onlinen kautta.

Jaa somessa